Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Tweetje 10

De nieuwe schijf van 5.


De nieuwe schijf ziet er heel anders uit. Aan stakeholders is gevraagd wat ze veranderd wilden zien aan de oude schijf. Gedragswetenschappers vonden de adviezen in het midden te betuttelend en de diëtisten vonden de voedingsproducten te Nederlands. Het resultaat is nu een klinische schijf met vrijwel geen inhoud en een die zeker niet uitnodigt om mooie gezonde producten te consumeren.


Verder zijn zowel het groene als het roze vak verder onderverdeeld. Dit is gedaan om duidelijk te maken dat de diverse producten in deze vakken niet onderling uitwisselbaar zijn. Eigenlijk spreken we dus niet meer over een schijf van 5 maar over een schijf van 8. Het voedingscentrum heeft blijkbaar wat moeite met zaken los te laten die ze jarenlang gepropagandeerd hebben. Ze moeten het natuurlijk nog wel allemaal uit kunnen leggen.


Zo wordt er nog wat geforceerd vastgehouden aan de hoeveelheid basisvoeding brood, graanproducten en aardappelen. Wel is de hoeveelheid brood verlaagd maar dit wordt dan weer gecompenseerd door meer van andere producten uit hetzelfde vak. Dit heeft niets te maken met een gezondere keuze maar alles met een meer duurzame keuze. Ook is vanwege het aspect duurzaamheid is de hoeveelheid vlees verlaagd van ruim 700 gram per week naar max 500 gram.


Nu begint het wat te kriebelen bij mij . Ik heb altijd gedacht dat het voedingscentrum vooral adviezen geeft over gezonde voeding. Nu blijkt ook duurzaamheid leidraad te zijn in haar advies. De gezondheidsraad bijvoorbeeld maakt geen verschil tussen volle en halfvolle zuivel producten. Het voedingscentrum adviseert alleen maar halfvolle producten gebaseerd op een oude formule dat slechts 10% van onze energie inname uit verzadigde vetten mag bestaan. Dit betekent echter dat tegelijkertijd de koolhydraten inname als die van de plantaardige oliën op peil gehouden wordt. Het voedingscentrum gaat nog steeds voorbij aan de zogenaamde Franse paradox. De Fransen eten 3x zo veel verzadigde vetten en hebben slechts 1/3 van het aantal hart en vaatziekten. Dit ligt echt niet aan de aantal glazen wijn die ze dagelijks drinken want die zijn zelfs volledig uit de schijf van 5 geschrapt.


Het voedingscentrum begeeft zich op glad ijs. Als oorzaak van onze welvaartsziekten wordt steeds vaker gewezen naar de grote hoeveelheden koolhydraten en plantaardige vetten die we dagelijks innemen. Hoewel suiker en suikerhoudenproducten nu volledig geweerd worden door het voedingscentrum wordt er wel krampachtig vastgehouden aan de totale inname van koolhydraten. In het verleden werd ons nog voorgehouden dat deze producten gezonder waren. Nu dit niet meer volgehouden kan worden heeft het voedingscentrum haar doelstelling aangepast. Het aspect duurzaamheid is aan de algemene doelstelling toegevoegd.


Zonder commercieel belang praktische informatie geven over gezond, veilig en duurzaam eten aan consumenten en professionals in de voeding”.


Dat dit duurzaamheidsaspect naadloos aansluit bij de belangen van bedrijven als Unilever en bepaalde politieke partijen mag duidelijk zijn. Bovendien waarom zou je bij voorbaat iets ontkennen of benadrukken als er totaal geen sprake van is.


Bron.