Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Fora

Post Reply
Forum Home > Tuinkalender > Februari

Peter
Site Owner
Posts: 3554

Februari (sprokkelmaand)


 

De dagen beginnen merkbaar te lengen. Het rustende leven wordt stilaan terug wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Toch kan februari nog gemeen koud zijn. Ruim 15 graden vorst kan zomaar optreden, aan de andere kant zijn er ook temperaturen gemeten van ruim 15 graden boven 0. Het kan dus alle kanten op. In februari regent het meestal maar weinig waardoor de tuinliefhebber al heel wat karweitjes kan uitvoeren wanneer het niet al te veel vriest.

 

Het is bijvoorbeeld langzamerhand tijd om te spitten en de organische mest in te werken. Het advies van het bodemonderzoek is, als het goed is, al binnen zodat meteen de bijzondere maatregelen getroffen kunnen worden.

 

Binnen op de vensterbank kun je al voor verse groente zorgen door tuinkers te zaaien, maar ook andere spruitgroenten zoals, radijs, prei, selderij, alfa-alfa, linzen, cresson of waterkers doen het goed op de vensterbank. Er is maar een klein beetje grond voor nodig en zodra ze 5 cm hoog zijn worden ze geoogst.

 

Vergeet niet om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er al vast aan kunnen wennen. Voeder de tuinvogels vooral de insectenvangers bij in deze koude maand.

 

De honingbijen vliegen uit de korven zodra de temperatuur ca. 11 graden bedraagt, om zich te ontdoen van de uitwerpselen die ze in weken en maanden hebben opgespaard. Dikke hommels, de koninginnen, gaan op zoek naar een geschikte nestplaats.

 

De moestuin

 • Nederland heeft vol gestaan met zogenaamde eenruiters. Een Koude bak of een-ruiter is een perfecte aanvulling op het gebruik van een serre of kas. In februari kun je er kervel, spinazie, radijsjes, snijsla, tuinkers, wortelen, enz in zaaien Overweeg eens het zelf maken van een koude bak. Je hebt er niet alleen veel plezier van vroeg in het voorjaar maar ook laat in het najaar. Klik hier voor een eenvoudige bouwtekening van een koude bak.
 • Compost open voeren en spitten. Spitten zorgt ervoor dat de grove kluiten stuk vriezen. Dit zorgt dan voor een betere bodemstructuur en een goede waterdoorlaatbaarheid van het perceel.
 • Bemest de percelen waar de koolsoorten gepland zijn met kalkcyanamide. Doe dit bij voorkeur op een windstille dag zo worden knolvoet, aaltjes, slakken en onkruid geweerd terwijl het perceel gelijktijdig van voldoende stikstof wordt voorzien
 • Oogsten van witlofkroppen, dit wordt ook wel langen van witloof genoemd.
 • Tijdens de enkele warme, zonnige dagen die er in februari zijn is het aan te raden de serreruiten enkele uren open te zetten.
 • Onder glas kunnen al bloemkolen, koolrabi, sla en zomerspinazie worden gezaaid.
 • Snijsla, radijsjes en vroege peulen kun je onder een tunnelserre zaaien.
 • Peulerwten kun je vanaf eind februari zaaien.
 • Als het iets warmer wordt mag de winterbescherming van de artisjok opgeruimd worden. Wacht je te lang dan kan de plant gaan rotten.
 • Tuinbonen kun je nu al zaaien in potjes. Je moet ze wel lekker warm in huis houden. Vanaf maart - april kunnen ze de moestuin in.

 

De fruittuin

 • De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes. Als de grond in de boomgaard bevroren is kan de ladder niet weg zakken.
 • Plant allerlei bessen en fruitbomen.
 • Strooi rond de fruitbomen een laag van goed verteerde stalmest of uitgerijpte compost. Deze laag houdt het onkruid onder de bomen tegen, zorgt voor voedsel en is een goede waterbuffer.
 • Voorzie alle fruitbomen van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven.
 • Controleer of de in het najaar aangeplante bomen niet omhoog geduwd zijn door de vorst, waardoor ze los staan. De losgekomen exemplaren na de dooi terug vasttrappen.
 • Tijdens bovenstaande werken kunnen ineens ook de boompalen en de boombanden nagekeken worden. Zitten ze nog vast genoeg? Spannen de banden niet te veel zodat ze in de boom dreigen te groeien? De palen eventueel terug rechtop zetten.
 • De bramen dragen de meeste vrucht op grondscheuten die het afgelopen jaar gevormd zijn. Snoei dus alle het hout dat al vrucht heeft gedragen zo diep mogelijk weg. Aan de jonge scheuten vormen zich 50 cm lange zijscheuten die de vruchten dragen.
 • Frambozen kunnen nu geplant worden in een rij 30 cm van elkaar. Tussen de rijen wordt 150 cm aangehouden. Plant ze niet te diep en snoei ze terug tot op 30 cm lange scheuten. Het eerste jaar dus geen oogst maar de daaropvolgende jaren des te meer. Steun de frambozen aan leidraden die tussen palen zijn gespannen.

 

 

--

Pèpe

February 2, 2013 at 4:52 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.