Pepe's Smart Place

Aansprekende ideeën, slimme apparaten, en groene hobby's

Het adresseren van de bal

We spreken van het adresseren van de bal zodra een speler zijn stand heeft ingenomen en zijn club op de grond heeft gezet. In een hindernis is er sprake van het adresseren van de bal vanaf het moment dat een speler zijn stand heeft ingenomen. Bij het adresseren in een hindernis mag de grond/het water niet geraakt worden en mogen geen losse obstakels verplaatst worden. 

De Vardon-grip
Geïntroduceerd door de grote Britse speler Harry Vardon nog steeds als enige de houder van 6 overwinningen op de open Britse kampioenschappen.


Leg de schaft in de vingers van je linkerhand. sluit je hand zodat de duim gestrekt bovenop de schaft komt te liggen. vouw nu je rechterhand om de schaft, waarbij de muis om de duim van je linkerhand sluit. Duim en wijsvinger van je rechterhand raken elkaar alsof je muntjes telt. De pink van je rechterhand ligt op de ruimte gevormd tussen je wijs- en middelvinger van je linkerhand.

Het richten.

Denk aan een spoorlijn.  Op de ene rail ligt de bal en in de verte je doel. en op de andere rail bevinden zich je tenen. Zo staat je lichaam evenwijdig maar links van het doel uitgelijnd. Maak niet de fout dat je tenen uitgelijnd zijn op het doel. 


Neem de tijd voor het richten. Jack Nicklaus was zo goed omdat hij hiervoor de tijd nam. Hij werkte steeds voor elke slag dezelfde routine af. Eerst bekeek hij zijn doel vanachter de bal. vervolgens zocht hij een plek op de lijn tussen het doel en de bal ca. een meter voor de bal. Dat is/werd zijn schaduwdoel. Vervolgens liep hij terug naar de bal en richtte zijn clubblad op het schaduwdoel. Dit is veel eenvoudiger dan te richten op iets dat 60 mtr of meer van je vandaan ligt.

De stand van je voeten

Je linkervoet wijst in een denkbeeldige klok naar 10 uur en je rechter voet naar 1 uur.  D.w.z. dat je iets open staat naar het doel toe.


De hakken moeten op schouderbreedte van elkaar staan

De houding 

Begin rechtopstaand en buig je knieën en je lichaam voorover tot je armen verticaal naar beneden hangen. Zo sta je net als een keeper die een bal ziet aankomen. Je staat klaar om te bewegen, links, rechts, naar voren en naar achter.

Het laagste punt van je swing

Op het laagste punt van je swing wil je de bal raken. Leg je de bal te ver naar achter dan raak je hem aan de bovenkant. Leg je hem te ver naar voren dan sla je in de grond voordat je de bal raakt. 


Het laagste punt van je swing zit precies onder je hoofd! Deze tip heeft mij enorm geholpen. Niet alleen omdat ik nu weet waar het laagste punt van mijn swing is maar ook omdat ik nu meer bewust mijn hoofd stil houd op dezelfde plek en dus niet meer met mijn lichaam pendel.


Als je met een driver slaat ligt de bal onder je linkeroksel en daarmee is je hoofd altijd achter de bal. Dat betekend dat je de bal met een licht opwaartse beweging zult raken. Immers het laagste punt van je swing ligt net als je hoofd achter de bal. Dit is precies de bedoeling  om een bal met een driver goed te raken en een zo groot mogelijke afstand te overbruggen door opwaarts te slaan.

Stand van het hoofd

De stand van het hoofd is eigenlijk heel eenvoudig. Trek je kin niet tegen de borst en doe ook niet hooghartig. Houd je ogen op de bal in het midden van je blikveld. Je kunt dit controleren door je hoofd op en neer te bewegen. Je merkt dan dat op een bepaald punt het zicht minder wordt. Tijdens de swing houd je je ogen op de bal gericht en binnen je blikveld

Je handen

Laat je handen naar beneden hangen zodat de bovenkant van je club een handbreedte verwijderd is van je linkerdij. Dit geldt voor alle clubs met uitzondering van de putter.